2024-02-01
Yeməyin mövcudluğu torpaqlara əsaslanır: qidalandırıcı və keyfiyyətli qida yalnız torpaqlarımız sağlam yaşayış torpaqları olduqda istehsal edilə bilər. Son 50 ildə əkinçilik texnologiyasındakı irəliləyişlər və artan əhali sayəsində artan tələb torpaqları təzyiq altında qoydu. Bir çox ölkədə intensiv məhsul istehsalı torpaqları tükəndirərək torpaqların məhsuldarlıq qabiliyyətini və gələcək nəsillərin ehtiyaclarını ödəmək qabiliyyətini təhlükə altına qoymuşdur.
Torpaq insan sağlamlığından tutmuş əkinçiliyə, suyun filtrasiyasına qədər hər şey üçün vacib bir qaynaqdır. Həyatımızın tam mənası ilə sağlam torpağa borcluyuq. Yenə də onu təhdid etməyə davam edirik.
Üzvi maddələr sağlam torpağın ən vacib tərəfidir. Buraya bitki və heyvan materialları, torpaq mikroorqanizmləri və bu orqanizmlərin məhsulları və parçalanma prosesi daxildir. Üzvi maddələrin mənbələrinə kompost, gübrə və məhsul qalıqları daxildir. Üzvi maddələr torpağın hər tərəfini demək olar ki, həmişə məhsul verməyə kömək edəcək şəkildə təsir göstərir. Sağlam torpaq da sözün əsl mənasında canlı torpaqdır. Penn State, bir fermadan kənarda bir çay qaşığı sağlam torpağın 100 milyondan 1 milyarda qədər bakteriya, minlərlə flagellates və amoeba, yüzlərlə nematod, böcəklər və beşdən çox qurd! Sağlam torpaq dağılmalı, həm də nəm olmalıdır.
Sağlam torpağa üçün təhlükələr:
Sıxlaşdırma:
Bu, torpağın bitkilər üçün su və havanı udacaq bir hava sahəsi olmadığı zaman baş verir. Bunun səbəbi - zəif əkinçilik. Ya lazımi qayğı ilə (lazımi miqdarda üzvi maddə əlavə etmək kimi) torpağın sağlamlığı təmin edilmir və ya torpaq avadanlıqla tapdalanır. Sıxlaşma kifayət qədər pisləşirsə, köklər torpağa nüfuz edə bilməz. Bundan sonra köklər qida ilə zəngin olan başqa bir torpaq axtara bilmir və bitkilərin bəslənməsi üçün hava və su da torpağa nüfuz edə bilməz.